IPB

Hoşgeldin Misafir ( Giriş | Kayıt )

4 Sayfa V  1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Kalamar nasıl avlanır, nasıl yenir....
Derecelendirme  5
Orhan Küçükbiçmen
Mesaj Dec 27 2009, 11:04 PM
Mesaj #1


USTA
*****

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 1,761
Kayıt: 13-January 09
Üye No: 3,670
Adı - Soyadı: Orhan Küçükbiçmen
Doğum Tarihi: 1950
Yaşadığı Şehir: Çanakkale
Kan Grubu: 0 RH (-)



Kalamar avı hakkında,
Kalamar avının çok zevkli bir av olduğunu söyleyebilirim, kalamarı avlamasını ve yemesini çok severim, Kuzey ege'de Sivrice'de yapmış olduğum balık avları içersinde olan , kalamar avlarımdan ve kalamar takımlarından bahsetmek istiyorum...









Sırtı ile kalamar avında kullandığım takım çok basit, bir kalamar zokası, 035 asso ön misina 10 metre kadar, küçük bir fırdöndü ve normal ana misina, elle veya kamış ile gayet güzel avlanabilirsiniz, toplam denize salacağınız misina 20 metre civarında olabilir, kalamar sessizliği çok sever, av esnasında çok sessiz olmanız gereklidir, önemli uyarı, bu arada fosforu azalan zokanızı kuvvetli bir lambaya tutarak parlak hale gelmesini sakın unutmayın,...


Daha ziyade zoka ile avlanan kalamarlar, akşam üzerleri güneşle birlikte, açıklarda , yemlenmek için kıyıya gelirler, bizlerde tekne ile sırtı çekerek kalamarları avlamaya çalışırız,Sivrice limanımızın ön tarafındaki döküntü taşlara kadar gelen kalamarlar ay aydınlığında parlayan foşforlu zokalara saldırlar ve zokaya yapışırlar, bu esnada çok yumuşak davranıp, aniden çekmemek, hereket etmemek gerekir, zira kalamar yemine iki uzun vantuzlu bacakları ile saldırır ve yakalar,bu arada zokayada yakalanır, tabi sert çekişlerde bu bacaklar kopabilir, işte kalamarın vantuzlu iki uzun bacağı....

yavaş yavaş çekip tekneye yavaşça alınır, eğer kalamar çok büyükse kepçe kullanılır, kalamar tekneye yanaştığı zaman korkudan mürekkep veya suyunu fişkırtır, buna çok dikkat etmek lazım, tekneye alırken kolunuzu mümkün olduğu kadar uztarak yan bir şekilde almanız, sizi simsiyah olmaktan kurtarır, hemen bir kovanın içersine bıraktığınız kalamarın zokadan çıkarması çok kolaydır,
bilemezseniz çok zorluk çekersiniz, kalamarın yakalamış olduğu zokayı iğneleri yukarı şekilde gelecekmiş gibi ters tutmanız,
resimde görünen zokayı ters çevirdiğiniz taktirde kalamar zokadan kurtulacaktır.



kalamarı hemen zokadan kurtaracaktır, kovanın içersinde bütün siyah mürekkebini bırakacaktır...
Kalamarlarımız hazır, işte buradalar.....


balıkçı barınağımızda arkadaşlarımızda sofrayı kurmuşlar,
şimdi kalamar soteyi hazırlayabiliririz...


Bir tavaya, biraz zeytinyağı orta ateşte ısınan yağın içersine , önceden kıyılmış temizlenmiş sarımsakları,bolca doğranmış soğanları, yeşil ve kırmızı taze büberleri gene kıyılmiş taze soğanları biraz kavurduktan sonra, küçük parçalar halinde hazırlanmış kalamarları ilave edip , tuzunu , karabüberin, kekik arzuya göre köri gibi çeşitli baharatlarıda ileve edip,kavurmaya 15 dakika devam ediyorsunuz, iki bardak sıcak suyuda ekleyip, çok ağır bir ateşte pişmeye bırakıyorsunuz, 45 dakika sonra, sıcak servis yapıyorsunuz, sizein ellerinizi bağlayacaklar, benim de ayaklarımı, anlaştık.....


Kalamar avı açık denizlerdede yapılır, fakat bizim bulunduğumuz Kuzey egede
iki çeşit kalamara rastlarız, biri bildiğimiz beyaz akıllı kalamar, tabir ettiğim, 3 veya 4 kiloya kadar gelebilen bildiğimiz kalamarlar, diğer kalamarlar ise bir karış boyunda, deli kalamar olarak tabir edilen lezzeti ve ekonomik bir fazla değeri olmayan kanal kalamarlarıdır, daha ziyade kılıç balığı gibi büyük balıkları yemleri olan bu kalamarları avlamak çok basittir, tekneden sarkıtacağınız zokalara hemen gelen bu kalamarlardan bir gecede çok miktarlarda avlayan balıkçılar vardır, işte bunlara deli kalamar derler....


Kalamarlar gündüzleri,genel olarak kıyıdan 200, 300 metre açıklara kadar olan eriştelerin, deniz otlaının içersinde saklanarak yaşarlar, baradan gelen küçük yemlerle beslenirler, karides, teke gibi yemlerin peşinde koştururlar, akım zamanlarında ise çok miktarlarda gurup halinde dolaşırlar , önüne ne gelirse saldıran bu kafadan bacaklılarıda yakalamak bize düşer, çapari takımı gibi hazırladığımız kalamar takımının en ucuna bir ağırlık takılır,





ben buraya 150 gr bir porselen kalamar zokası takıyorum, 65 cm arayla, hafif ve küçük olan kalamar zokalarını bağladığımız 30 cm civarındaki kösteklerimizi 65 cm araylal bedenin üzerine dizeriz. üç veya dört adet , kullanacağın kadar, köstek ve bedenleri 040 misinadan, normal mercan takımı gibi bağlıyorum, en üst tarafa bir fırdöndü, ile takımı bu şekilde hazırlıyorum,...



Çok bereketli avlarımızdaki havadan bahsetmek istiyorum, denizi çalkantılı ve rüzgarın biraz esmesi kalamar avı için çok ideal,bana göre havanın kapalı olmasıda bir avantaj diyebilirim, kalamar avını gerçekleştirdiğimiz meramızın, denizin dibinin erişteli olduğunu çok iyi biliyoruz, arada sırada otları takıldığı kalamar takımını temizlerken otluk olan alanda belli olmuş oluyor...
Takımımızı hazırladık motorumuzu stop ettirdik, kendi halınde giden teknemizden takımımızı dibe kadar indirdik, şimdi yapacağımız hareket dibe değen takımımızı bir iki metre aşağı yukarı, ağır hareketlerle oynatmak, eğer kalamar varsa mutlaka bu şekilde oynayan teke,, kardes görüntüşündeki sahte yemlere, zokalara atlayacaklardır, önemli olan ilk kalamarı yakalmak sonra arkasının gelme ihtimali fazlalaşacaktır, Kalamarlae her ne dense her gün istikrarlı av vermezler, bunun çeşitli nedenleri söylenebilir, bana göre ilk yarım saat te kendini belli ederler, havanın ve deniz akıntılarının en büyük faktör oldığunu söyleyebiliriz....



Böyle güzel bir avın sonuda ne yapalım, bana göre masamız hazır, bu arada küçük olan kalamarları arzuya göre temizlemeden, ben öyle seviyorum, yanan ızgaranın üzerine atıyoruz, biraz kızardıktan sonra hemen tabağımız, normal olarak temizlenmiş orta şeffaf olan kemiği çıkartılmış kalamarıda ızgaraya atabilirsiniz, Ahhhh ulen ahhhhh, gelde yeme.......

Kalamar avından kalan kalmarları derin dondurucuya atarız, orada kalan kalamarlardan istediğimiz kadar çıkarıp,Kalamar dolması veya kalamar tavada yapabiriz...
Şener albayım teknede balık pişirirken.




Sivrice 'de Liman konuk evi, balık rastorantının sahibi Sener albayımızdan kalamar dolması tarifini alıyoruz, Sivrice usulü Kalamar dolması ve Kömürde peynirli kalamar ızgara....Şener albayım anlatıyor.

KALAMAR DOLMASI

Sevgili arkadaşlarım 2 gün evvel kalamarın peynirli ızgara dolmasını yapmıştım bugünde tencere de kalamar Dolması tarifini vereyim.

MALZEME: (4Kişilik) 12 adet ufak boy kalamar,2 ad büyükboy soğan,tuz karabiber yenibahar birer tatlı kaşığı dolusu kuş üzümü ve iç fıstık,bir çay bardağı zeytinyağı,dereotu,karbonat,iki yemek kaşığı şeker 1 ad limon.yarım su bardağı pilavlık pirinç

YAPILIŞI: Kalamarların içleri temizlenip derisi soyulur kolları kalamar tavası için ayrılarak soğutucuda başka gün için saklanır.Ayıklanan kalamarlar çukurca bir kaba konulur üzerine bir tatlı kaşığı karbonat bir yemek kaşığı şeker ve tuz ekilir üzerine limonun suyu sıkılarak elle yoğrularak karışım enaz 1 saat bekletilir.
Diğer yandan soğanlar yemeklik doğrannır tencereye konur üzerine zeytinyağı dökülerek kısık ateşte kavrulur pembeleşmeğe yüz tutunca,pirinç sudan geçirilerek ilave edilir ve karıştırılır,içersine tuz,şeker karabiber,yenibahar ,fıstık ve üzüm katılır bir çay bardağı su ilave edilerek dibi tutmaması için karıştırılır ve iç pilav hazır edilierek altı kapatılır üzerine ince kıyım dereotu konur.
Hazırlanan bu iç lalamarlara doldurulur ve biber dolması yapar gibi tencereye dizilir bir miktar yağ ve su ilave edilerek dolma pişirir gibi pişirilir kalamarlara çatal kolayca saplanınca ateş kapatılır ve tencereeden tabağa alınan kalamar dolması sıcak veya ılık olarak servis yapılır.Afiyet olsun.

Sevgili Arkadaşlarım bugün sizlere istek üzerine Kalamar dolmasının peynirlisini yapacağım.smile.gif
MALZEME: (4Kişilik) 8 adet orta boy kalamar,200gr B.Peynir,200gr Taze Kaşar peynir,5-6 ad.Taze yeşil biber,1 demet maydonoz,1 demet dereotu,1 çay kaşığı karbonat,1 ad limon.1 tatlı kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı tuz ve karbonat 8 adet kürdan,mangal ve mangal kömürü,tel ızgara.smile.gif

YAPILIŞI:Kalamarlerın kolları ayrıldıktan sonra içi ve derisi temizlenip yıkanır ve durulandıktan sonra çukurca bir kaba konularak üzerine tuz,limonsuyu,şeker,karbonat ilave edilerek yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır.
Ayrı bir kap içersine Beyaz peynir,çok ince kıyılmış yeşil biber,maydonoz,dereotu konur kırmızı biber ile taze kaşar rendelenerek ilave edilir ve hamur yoğrulur.Malzeme içimiz şimdi hazırlanmıştır.
Marine edilmiş tüp kalamarların içersi bu malzeme ile doldurularak uç kısmı kürdan ile kapatılır.Mangal yakıldıktan sonra tel ızgaraya dizilen kalamarlar kömür ateşinin harı geçirildikten sonra ağır ateşte pişirilerek sofraya servis yapılır.

NOT:Kalamarların bacakları kalamar kızartması için başka bir güne saklanılmak üzere buzdolabı poşetine konularak dondurucuda saklanır.Afiyet olsun









Böyle bir yazıyı hazırladım, buradaki yazdıklarım, banim uygulamalarımdan ve birikmiş deneyimlerinden olup, kendi düşüncelerimdir, her yğidin bir yoğurt yiyişi vardır ya.... beni de böyle kabul ettğiniz için hepinze güzel kalamar avları dilerim haydi rastgele, afiyet olsun, aman fazla kalamar yemeyin.....
Hoşçakalın sizlere de rastgele...smile.gifsmile.gifsmile.gif


--------------------
Orhan Küçükbiçmen
1950-İstanbul- Karagümrük
Çanakkale-Sivrice
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
yasines
Mesaj Dec 27 2009, 11:15 PM
Mesaj #2


SİNARİT
****

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 819
Kayıt: 22-October 06
Yer: izmir buca
Üye No: 146
Adı - Soyadı: yasin eskici
Doğum Tarihi: 1976
Yaşadığı Şehir: izmir
Kan Grubu: 0 RH (+)



orhan abı ellerıne sağlık çok güzel görünüyor lar ben kalamarı daha çok tavada sevıyorum fazla yersek ne olur orhan abııı rofl.gif


--------------------
yasin eskici
izmir buca
ORH +
05.03 1976
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Serdar Öğretmen
Mesaj Dec 27 2009, 11:35 PM
Mesaj #3


ORKİNOS
*****

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 3,701
Kayıt: 23-October 06
Yer: Turhal
Üye No: 147
Adı - Soyadı: Serdar Toker
Doğum Tarihi: 1959
Yaşadığı Şehir: Amasya
Mesleği: Öğretmen
Avlanma Tarzı: Tatlı Su
Kan Grubu: A RH (+)



Orhan Abi. Paylaşımın için teşekkür ederim. Bayağı faydalı bilgiler. TAbi içinde tecrübe olunca daha güzel oluyor.
Abi kurşun ve iğneleri durumunu gösteren şema resminin boyutları biraz indirir öyle yayınlarsan sayfa dışarı taşmaz.


--------------------
Ben Yok Biz Varız
Bulduğun Gibi Bırakma Temizle
Daha Güzel Bir Çevre İçin Önce Eğitim

ŞEHZADELER ŞEHRİ AMASYA --> TIKLAYIN
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
kipranos
Mesaj Dec 27 2009, 11:50 PM
Mesaj #4


ORKİNOS
*****

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 9,474
Kayıt: 11-June 07
Yer: ANTALYA
Üye No: 886
Adı - Soyadı: kılınç coşkun
Doğum Tarihi: 1962
Yaşadığı Şehir: antalya
Kan Grubu: 0 RH (+)



Orhan abi,çok güzel bir anlatım,fotoğraflar ve şemayla,A'dan Z'ye ''Kalamar Nasıl Avlanır-Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir'' i anlatmışsın.Ellerine,klavyene sağlık. good.gif


--------------------
BALIKÇI ATAR NASİP TUTAR
Avcı Alabalığı;Alabalık da Avcıyı tutar.
Kılınç Coşkun/1962/Antalya
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
bülent abi
Mesaj Dec 28 2009, 12:06 AM
Mesaj #5


ORKİNOS
*****

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 4,319
Kayıt: 6-March 07
Yer: izmir
Üye No: 653
Adı - Soyadı: Bülent ONAY
Doğum Tarihi: 1957
Yaşadığı Şehir: İZMİR
Kan Grubu: B RH (+)



Sevgili Orhan abim, kalamar ile ilgili nefis bir bilgi sunumu olmuş. Çok teşekkürler. Sana bahsettiğim zokadan sende de var resimde gördüm. Kurşunlu olan. Şener albayıma da dolma tarifi için teşekkürler..


--------------------
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Erkan SÜLÜŞOĞLU
Mesaj Dec 28 2009, 12:23 AM
Mesaj #6


ÇUPRA
**

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 149
Kayıt: 27-January 09
Üye No: 3,827
Adı - Soyadı: erkan sülüşoğlu
Doğum Tarihi: 1975
Yaşadığı Şehir: sakarya
Kan Grubu: A RH (+)



Orhan abi deniz balıkçılığından anlamam kalamarların yendiğini bile4 yeni öğrendim.
Vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler.


--------------------
[i]Erkan SÜLÜŞOĞLU
SAKARYA A RH(+)
http://fotoalbum.eu/avci54
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
MELİH GÜLAN
Mesaj Dec 28 2009, 03:13 AM
Mesaj #7


BalıkçıAdası.Com
Group Icon

Grup: Root Admin
Mesajlar: 19,573
Kayıt: 8-August 06
Yer: TÜRKİYE
Üye No: 2
Adı - Soyadı: MELİH GÜLAN
Doğum Tarihi: 1973
Yaşadığı Şehir: İZMİR
Mesleği: Balık Marketi
Avlanma Tarzı: Olta
Kan Grubu: A RH (+)



Klavyene sağlık Orhan abi, nefis bir sunumla bize çok güzel bilgiler , tarifler aktarmışsın , kalamar dolma olayını çok merak ettim inşallah deneme fırsatı bulurum , tekrar teşekkürler smile.gif


--------------------

Aşağıdaki Resimlerin Her Birinin Bir Anlamı Vardır,Resimlere Tıklayıp İçerigini Görebilirsiniz!!!


User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Orhan Küçükbiçmen
Mesaj Dec 28 2009, 09:52 AM
Mesaj #8


USTA
*****

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 1,761
Kayıt: 13-January 09
Üye No: 3,670
Adı - Soyadı: Orhan Küçükbiçmen
Doğum Tarihi: 1950
Yaşadığı Şehir: Çanakkale
Kan Grubu: 0 RH (-)



ALINTI(yasines @ Dec 27 2009, 09:15 PM) *

orhan abı ellerıne sağlık çok güzel görünüyor lar ben kalamarı daha çok tavada sevıyorum fazla yersek ne olur orhan abııı rofl.gif


Teşekkürler, sevgili Yasin, afiyet olsun..... smile.gif smile.gif smile.gif

ALINTI(Serdar Öğretmen @ Dec 27 2009, 09:35 PM) *

Orhan Abi. Paylaşımın için teşekkür ederim. Bayağı faydalı bilgiler. TAbi içinde tecrübe olunca daha güzel oluyor.
Abi kurşun ve iğneleri durumunu gösteren şema resminin boyutları biraz indirir öyle yayınlarsan sayfa dışarı taşmaz.



Sevgili Serdar hocam, bu şemeyıda bir kardeşimiz yapmış, ben o işlerden hiç anlamıyorum, istersen sen yapıver, hoşçakal smile.gif smile.gif smile.gif

ALINTI(kipranos @ Dec 27 2009, 09:50 PM) *

Orhan abi,çok güzel bir anlatım,fotoğraflar ve şemayla,A'dan Z'ye ''Kalamar Nasıl Avlanır-Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir'' i anlatmışsın.Ellerine,klavyene sağlık. good.gif



Çok teşekkürler, sevgili Kılınç kardeşim, ben de burada sizlerden çok şeyler öğreniyorum,
Hoşçakal. smile.gif smile.gif smile.gif

ALINTI(bülent abi @ Dec 27 2009, 10:06 PM) *

Sevgili Orhan abim, kalamar ile ilgili nefis bir bilgi sunumu olmuş. Çok teşekkürler. Sana bahsettiğim zokadan sende de var resimde gördüm. Kurşunlu olan. Şener albayıma da dolma tarifi için teşekkürler..



Sağol, sevgili Bülent kardeşim, ben de çok mutlu oluyorum, etrafıma biraz faydalı olmak, çok güzel bir duygu, hoşçakal. smile.gif smile.gif smile.gif


--------------------
Orhan Küçükbiçmen
1950-İstanbul- Karagümrük
Çanakkale-Sivrice
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
tatlisoy
Mesaj Dec 28 2009, 10:59 AM
Mesaj #9


ORKİNOS
*****

Grup: ADA DOSTU
Mesajlar: 3,357
Kayıt: 11-April 08
Yer: ANTALYA
Üye No: 2,313
Adı - Soyadı: Savaş TATLISOY
Doğum Tarihi: 1975
Yaşadığı Şehir: ANTALYA
Kan Grubu: 0 RH (-)



Orhan abi önce ağzımın suyu aktı onu söyleyeyim hehehe biggrin.gif Verdiğin bilgiler çok kıymetli teşekkürler. Senden çok şey öğreniyoruz.


--------------------
Savaş Tatlısoy
1975
Antalya
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
ilkerabi
Mesaj Dec 28 2009, 11:28 AM
Mesaj #10


ORKİNOS
*****

Grup: Banned
Mesajlar: 2,800
Kayıt: 30-December 06
Yer: antalya
Üye No: 396
Adı - Soyadı: İlkerabi
Doğum Tarihi: 1955
Yaşadığı Şehir: Antalya
Kan Grubu: A RH (+)



Orhan abim ansiklopedik degerindeki bi önemli calışmaların
için seni ve komutanımı kutlarım iyiki varsınız smile.gif


--------------------
ilkerabi
sögüt/1955
Antalya/Bozburun
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Sayfa V  1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Okuyan Sayısı: 2 (2 Misafir ve 0 Gizli Üye)
0 Üye:

 



- Basit Görünüm Tarih: 19th December 2014 - 08:31 AM

Levrek Avı Kefal avı Cupra avı Derin su balık avı Trofe Balık Avı Yassı Balık (kalkan-dil balığı) avı Surf Casting Jigging Tekniği At-Cek Tekniği

Sazan avı Turna avı Alabalık avı Yayın balığı avı Levrek ve Sudak avı Tatlı Su Balık avı